AMarkets Uygulaması

AMarkets Uygulaması

En iyi ticaret uygulaması

uygulamanın derecelendirmeleri

Piyasada Oynayan Yatırımcıların Kapıldığı Korkular ve Şüpheler

Piyasada yatırımcılar vardır ve diğerleri vardır. Ancak piyasadaki herkes aynı şekilde düşünebilen ya da düşünmeyen zihinlere de sahiptir. Burası, başarıya taşıyan ve başarısızlığa neden olan faktörlerin kesiştiği yerdir. İşin gerçeği, başarı ya da başarısızlığa karar verilmesini sağlayan genellikle tamamen insan faktörüdür.

Yatırımcı, finansal yetenekleri, piyasa dinamikleriyle oluşan kanı ve stratejileri baz alınarak belirledikleri bir fiyat üzerinden varlık elde etme arzusuyla yönlendirilmektedir. Bahsedilen varlıklar daha sonra belirli bir miktar kâr ile bir borsada işlem görür. Bu tür faaliyetlerde astronomik kârlardan bahsetmek anlamsızdır, daha ziyade derleme faktöründen bahsedilebilir. Bir kaç sent oradan, birkaç dolar buradan ve böylece belirli bir miktar kâr elde edilir. Yatırımcıların eylemlerini belirleyen temel psikolojik faktörler dikkat ve cesur olmaktır, çünkü aktif yatırımcıların çoğu uzun zaman önce, cesaret olmazsa zafer olmayacağını fark etmiştir. Ancak riskli yatırımcılar, Societe Generale’den Jérôme Kerviel örneğinde de görüldüğü gibi, çok fazla zarar etmiştir.

Öte yandan spekülatörler piyasanın oyuncusudur. Bu katılımcılar hemen hemen her piyasada mevcuttur ve hilekarlık ana silahlarıdır. Kâr elde etme söz konusu olduğunda tereddütleri azdır. Bu bile tek başına, diğer piyasa katılımcılarını ikna etmek suretiyle belirli bir varlığın fiyatını yapay olarak şişirip satmak için çeşitli koşullar yaratmak amacıyla bükülen psikolojik zihniyetlerini ortaya koymaktadır. Ancak psikoloji de spekülatörler gibi kendi rolünü oynar, çünkü manipüle ettikleri varlıkla ilgili doğruları fısıldayan herhangi bir değişim rüzgarı onları çabucak koşturacaktır.

Duygular, piyasada oynama konusunda anahtar niteliğe sahip unsurlardır, çünkü sonuçta yatırımcıların eylemlerini belirleyen herhangi bir olayı çevreleyen duygusal faktördür. Yapay zeka ve tahmine dayalı araçlar ne kadar gelişmiş olursa olsun, insanın sezgisi yatırımcılar için en güvenilen araç olarak kalmaya devam ediyor. Ve sezgi korkuya tabidir. Aralarındaki korelasyonu anlamak için tek yapmanız gereken, bilinmeyen ve öngörülemeyen güçlerin yatırımcıları haberlerin arka planlarına nasıl tepki vereceğini anlamak amacıyla genel jeopolitik görünümdeki çeşitli olaylar ile piyasa grafiklerinin çakışmasına bakmaktır. Son aylarda ABD’deki piyasa çöküşü, korkunun işlem hacimleri üzerindeki etkisinin açık bir kanıtıdır. Bunlar ise Brexit korkusu, Çin – ABD arasındaki ilişkilerde belirsizlik, dünyanın çeşitli bölgelerinde artan huzursuzluk tehdidi ve yatırımcılar arasında bir ihtiyat duygusu uyandıran jeopolitik arenadaki genel gerilimlerdir. İhtiyatlı davranma, yatırımcıların risk alma isteklerini azaltmaya zorlamıştır. Ve piyasada işlem yapma risk ile eş anlamlıdır.

Yatırımcılar belirsizlikten korkarken spekülatörler sonucu tam olarak bilinen olaylardan korkmaktadır. Bu yüzden spekülatörler için zaman hayati önem taşımaktadır. Zamandan korkuyorlar, çünkü Shakespeare’in Iago’sunun da söylediği gibi “zamanın rahmi içerisinde doğacak birçok olay var”. Zaman ve içinde devam eden sayısız olaylar spekülasyon yapılan nesnenin çeşitli yönlerini ve etrafındaki bilgileri ortaya çıkarabilir ve fiyat enflasyonu potansiyelini mahvedebilir. Spekülatörler gerçeklerden ve işlem faaliyetleriyle ilişkili her türlü haberden korkarlar. Neyse ki bunun için spekülatörler genellikle iki tür piyasa katılımcısıyla çalışır – yetersiz bilgi alan yatırımcılar ve risk iştahı daha düşük olan diğer spekülatörler.

Korku ile mücadelenin yolları vardır, ancak kar vaadinin işareti ufukta göründüğünde bu çağrıyı dinlemek zordur. Aslında korku mağlup edilemez, ancak riskten korunma için başvurulan enstrümanların kullanılmasıyla düzeltilebilir. Bu araçlar, sigorta poliçelerinden yeterince büyük sermaye rezervlerine ve hatta kaygıyı azaltmak için kullanılan tıbbi ilaçlara kadar herhangi bir şey olabilir. Yatırımcılar genellikle temkinli davranarak ve sezgilerini dinleyerek veya piyasadaki genel davranış eğilimlerini gözlemleyerek ve uygulayarak, korku ile savaşırlar.

Korku, belirsizlik ve şüphe, yatırımcıların ve spekülatörlerin en iyi arkadaşları ve en kötü düşmanlarıdır. Ama bunlar, insanların günlük çalışmaları sırasında karşılaştıkları gerçekliklerdir. Değişmeden kalan tek faktör, korkuları, şüpheleri, tutkuları ve inançları olan insanlar olmalarıdır.